Fascinația mărțișorului

Publicat de Ion V. Istrate, 28 februarie 2014

De la prof. Dorina Micu, din București, am primit un mesaj emoționant în acest sfârșit de anotimp rece – o iarnă cu bucuriile și necazurile sale – pentru a ne propune o primăvară care să ne renască speranța unor gânduri bune și fapte pe măsură, pentru a revigora și a păstra valorile tradițiilor românești.
Doamna prof. Dorina Micu, bucureșteancă, și-a început cariera didactică pe meleagurile Nordului Moldav, la Școala „Prof. Octavian Ionescu” din Vornicenii Botoșanilor, unde a avut posiblitatea să cunoască obiceiurile și tradițiile populare specifice diferitelor etape ale vieții. După câțva ani, s-a reîntors în urbia natală și a realizat o strălucită carieră didactică la Liceul Teoretic Lucian Blaga din București. Redăm mai jos conținutul mesajului, o urare adresată tuturor: primăveri frumoase și pline de sănătate, întru mulți ani de aici încolo!

Fascinația mărțișorului

Zilele iernii au trecut și primavara izbucnește cu frenezie. Am știut mereu ca aceast anotimp se identifică cu voința de a trai, cu speranța și așteptarea armoniei și a izbanzii. Natura impune Martie,1frumusețea, forta, iubirea și continuitatea vieții. Mi-am repetat de multe ori: „fericiți sunt cei care vin pe lume în acest anotimp de triumf al vieții”, așa cum e o mare tristețe să pleci către alt tărâm primavara, când totul freamată de bucurie. Sunt nostalgică, stare firească pentru mine în această etapă de viață. Imi amintesc cu duioșie și nestăvilit drag zilele de 1 Martie de la școala de început a carierei mele didactice, astăzi numită „prof.O. Ionescu” (Vorniceni).

Toată luna februarie, fetițele blonde cu ochi albaștri plini de senin, elevele mele, lucrau pe sub bancă mărtișoare: cu ace fine împleteau mătasea roșie [semnificația focului, a luminii] cu firul de mătase albă, simbol al candorii și puritații. Faceau minuni! Câtă grijă ca mânuțele să fie mereu curate pentru ca produsul să fie impecabil! ERAM FASCINATĂ! Și… din nou uimită: băieții primesc mărtișoare de 1 Martie. Regret nespus că nu am fotografii cu colegii din cancelarie afișand pieptul plin de mărtișoare. Desigur am primit și eu multe, oferite cu drag, din inimă, cu mare emoție; copiii învățau să dăruiască și să-și exprime trăirile, iar noi învățam să primim lumina suavă din inimi și bucuria gestului de apreciere.

Toată lumea purta în primele zile ale lui martie șnurul alb-roșu, talisman solar aducător de frumusețe și iubire [baba Dochia ar fi tors firul mărtișorului – funie de 365-366 de zile în timp ce urca cu oile la munte].

Am păstrat o parte din mărtișoare, nu se pot compara cu niciunul dintre cele primite de-a lungul anilor poate mai elaborate, mai scumpe, mai pretențioase. Acelea au rămas UNICE!

Sper ca această minunată tradiție s-a păstrat și ca mânuțele dibace creează și azi minunate daruri oferite odată cu venirea primăverii. MARTIȘOARE ADEVARATE!

Primiți, vă rog gânduri frumoase pline de optimism!
Cu drag, prof. Dorina Micu – București


Ion V. Istrate

Ion V. Istrate, licențiat în psiho-sociologie, cu lucrarea ”Factori formativi ai personalității umane în condițiile societății contemporane” (1986) și în științe economice (1990). Din 1994, este coordonator al activității Editurii Agata. Este co-fondator și director al Revistei de cultură ”Luceafărul”, fondată în ianuarie 2009, la Botoșani.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

Accesări: 1.122