Motorul economiei

Publicat de Ştefan Serşeniuc, 1 noiembrie 2014

Suma invidiilor dintr-o arie geografică dă puterea economică a suprafeţei în cauză.

Singurul lucru care produce bogăţia este invidia. Văd şi vreau şi eu. Nu mergea bine maşina veche, telefonul cu butoane bulbucate? Ba da, dar taciscrinul atrage atenţia mai mult şi încă nu-l au toţi, ceea ce mă face, nu pentru mult timp, unic. Vecinul încă mai are carburator, în schimb eu am ceva electronic, ceva ce costa dublu de reparat. Invidia lui în curând va îmbogăţi constructorul de autovehicule, ceea ce mă determină să-mi cumpăr o rachetă, să nu mă mai ajungă din urmă. Nesimţitul. Muncesc să-mi plătesc invidia ce mă roade la fiecare pas. În casă, televizorul îmi propune noi motive. La fiecare douăzeci de minute, am o dorinţă. Afară văd altele şi invidia mă roade şi mai mult. Maşini, rochii, pantofi, neveste, soţi, totul. Mă linişteşte numai amărâtul de la colţ ce-mi cere de pomană. El nu ştie că societatea îl urăşte, guvernul nu-l doreşte, tocmai pentru că e un subiect lipsit de invidie şi nu contribuie la puterea noastră economică, la bunăstarea colectivităţii. Nu!

Cultul invidiei porneşte din familie, de la grădiniţă şi nu se opreşte niciodată. „De ce Gigel e mai bun ca tine la matematică? De ce ăla poate şi tu nu?” Aşa începe tot. Singurul lucru, şi nu-l doresc la nimeni, e vreo maladie incurabilă. Dar, pentru a nu avea un efect calmant asupra invidiilor celorlalţi, societatea ajută pe mai puţin norocoşii, astfel încât să pară totul normal şi să nu oprească creşterea economică.

Dacă mă sperii şi pricep că invidia mea este un lucru în van şi mă opresc? Nu, inadmisibil! Oricum, mai bine invidios. Indicii economici ai unei ţări sunt făcuţi să stârnească ranchiuni. Pe primul loc se lăfăie ţara X cu o sută de mii de dolari pe cap de locuitor, pe locul doi, la numai doi dolari de diferenţa stă umilă ţara Y. E destul ca Y să alimenteze mai mult invidia colectivă şi anul viitor s-o transforme în mândrie. Naţională. Încă mai avem noroc de lumea a treia, că ne asigură un loc fruntaş, că de nu, ce ne-am face…

Mă opresc aici cu povestea, închid calculatorul şi ies afară sau mă uit la un film. Sunt cu moralul la pământ, mâine-i luni şi-mi trebuiesc invidii noi de realizat, că de nu, nu aud ceasul dimineaţa…


Ştefan Serşeniuc

Curriculum vitae* Ştefan este născut în 1966 în ultima zi din zodia Leului, deci deja cu porniri feciorelnice, în Suceava. Odată cu rebotezarea regiunilor în judeţe ia calea pribegiei, semn ce-l va dura toată viaţa şi se stabileşte cu părinţii la Botoşani. Frumos oraş. La Şcoala 11, renumită pentru premiile de la Olimpiade şi alte întreceri hărniceşti, reuşeşte cu chiu cu vai să ia o menţiune gradul trei într-un an în care doi dintre cei mai buni ca el se absentează. Ştefan face parte din ultima generaţie care nu dă treapta întâi, astfel încât este acceptat cu brio la Laurian, liceu vechi şi cu tradiţie. Aici, devenit utecist pe motiv de vârstă şi reuşeşte să nu aibă prea multe probleme de învăţătură. Unica corijenta, pe motive de neseriozitate, o are la limba română. Acest lucru îl va marca toată viaţa. Neseriozitatea! Imatura înclinaţie către mecanică, ştia să folosească şurubelniţa, cheia franceză şi alte unelte de profil, o determina pe mama să îl împinge către Facultatea de Mecanică, Iaşi. Aici i se dezvoltă multe calităţi nefolositoare. Băutura, fetiţele, chiulul de la şcoală şi mâncatul gratis la cantină. Singurul lucru util pentru Ştefan, în această perioadă, a fost că s-a însurat din dragoste şi lucru curios, nevasta lui îl mai suporta şi astăzi. Profitând de balamucul revoluţionar, Ştefan, entuziasmat, se lăsă de studii şi începe să încerce să facă bani. Taximetrist, tâmplar, barman, reprezentant de vânzări sunt câteva din meseriile la care rând pe rând a renunţat. În Italia a intrat clandestin exact când America pierdea pe rând cele două turnuri gemene. În treisprezece ani cât a durat şederea sa, Ştefan a făcut mulţi prieteni şi tot atâtea meserii. Îngrijitor de bătrâne, şofer, macaragiu, magazioner. Îndrăgostindu-se de cea mai frumoasă ţară din lume, amicul nostru se capătă cu o cetăţenie cu care se mândreşte mult. Mult. Dar cum criza bântuie prin toată Europa, Ştefan speriat părăseşte continentul, atras de miracolul Canadei. Miracolul a durat trei zile, respectându-şi definiţia de miracol. Nu închei fără să vă spun de activitatea sa de prozator. Scurt. Prozator scurt. A scris în jur de 50 de poveşti, mai toate optimiste şi zâmbitoare. Unele tratează prostia, altele sexul şi altele pe amândouă la un loc. Altele nu. Un lucru îmi pare interesant la ele, la texte, personajele îmi par cunoscute, toate... O fi pentru că sunt obişnuite, comune, nu au nimic extra. Lectura plăcută! Ştefan Serşeniuc *erată. Între timp a scris si câteva poezii. Nu multe.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

Accesări: 1.077