Ziua Mondială a Poeziei

Publicat de Ion V. Istrate, 23 martie 2014

Ca o recunoaștere de către UNESCO a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume au contribuit la îmbogățirea culturii și spiritualității universale, din 1999, pe data de 21 martie, în întreaga lume au loc manifestări pentru a marca “Ziua Internațională a Poeziei”, cu scopul de a susține creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
Este evident că ”Ziua Mondială a Poeziei” promovează, în același timp, și eforturile editurilor, care încearcă să se afirme în acest domeniu, publicând colecții ale poeților sau oferindu-le spații generoase în publicațiile de cultură periodice sau cotidiene.

În România, primele manifestări au fost susținute de Fundația Culturală „Orient Latin” și de Asociația Culturală ADSUM, urmate cu amploare, prin implicarea Bibliotecii Naționale a României și Palatului Național al Copiilor, ca un imbold, de câte mai multe asociații, organizații și instituții culturale.

În 2014, pentru marcarea ”Zilei Mondiale a Poeziei”, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a lansat mesajul că poezia este ”(…) o expresie profundă a minții umane și, ca o artă universală, (…) este un instrument pentru dialogul și apropierea între oameni. Această formă literară de exprimare ajută la promovarea dialogului între culturi și la înțelegerea între popoare, deschizând accesul la exprimarea autentică a unui limbaj.”

Anul acesta, poeții europeni au sărbătorit ”Ziua Mondială a Poeziei” la Roma, unde evenimentul a fost dedicat poeziei europene contemporane, ca un omagiu adus poeticii și limbilor europene. In cadrul evenimentului au fost citite poezii semnate de autori din 13 țări, România fiind reprezentată de poeta Daniela Crăsnaru.

La Botoșani, pentru al patrulea an consecutiv, Memorialul Cristescu,ConstantinIpotești-Centrul Național de Studii Mihai Eminescu a sărbătorit ”Ziua Mondială a Poeziei” la Biblioteca Națională de Poezie ”Laurențiu Ulici”. Aici au avut loc lansări de cărți și debuturi literar-editoriale. Au participat scriitorii George Tei, Liliana Popa, Petruț Pârvescu, Paul Mircea Iordache. Au mai participat oameni de cultură și reprezentanți ai editurilor, printre aceștia remarcându-se prof. univ. Liviu Antonesei.
Evenimentul de la Ipotești a avut un plus de valoare datorită unui moment deosebit realizat de recitalul de poezie al actorului Cezar Amitroaie de la Teatrul de Stat ”Mihai Eminescu” Botoșani, precum și modului original de prezentare a ediției, în stil autohton, asemenea lui Ion Creangă, de către poetul Constantin Cristescu.

Surse:
http://ro.wikipedia.org
www.agerpres.ro
www.hotnews.ro
www.stiri.botosani.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.