Zilele acestea, în cadrul Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor din România se va lansa, la Oradea, primul volum dintr-un „Tratat de biblioteconomie”, în coordonarea generală a preşedintelui Asociaţiei Bibliotecarilor din România, profesorul universitar dr. Mircea Regneală.
Apariţia acestuia se datorează, în bună parte – susţin autorii – lui Bruce Kleiner, consilier pentru afaceri străine al Ambasadei SUA la Bucureşti, un autodeclarat iubitor al bibliotecilor. în deschiderea Conferinţei Naţionale a ABR, care a avut loc la Universitatea Oradea, profesorul Mircea Regneală a vorbit despre rolul bibliotecarului modern care „este un îndrumător al cititorului, un om de referinţă, care dă informaţii şi recomandări”.
Mircea Regneală a subliniat, în faţa celor aproape 300 de participanţi la manifestare că, în contextul transformărilor intense din domeniu, bibliotecarii nu vor reuşi în nobila lor activitate dacă nu sunt ajutaţi de profesori, care să îndemne elevii sau studenţii la studiu, să-i trimită la surse de documentare. „Este important să se asigure în şcoli accesul la informare, la ştiinţă, la cultură, prin biblioteca tradiţională, dar şi prin cea digitală, care este parte a viitorului. Biblioteca înseamnă azi nu numai o sursă de informare şi perfecţionare, ci presupune descoperirea patrimoniului spiritual de valori, prin care viitorii cetăţeni vor descoperi modele şi repere pentru viaţa lor”, a precizat, la rândul său, inspectorul şcolar general Daniel Negrean.
Complexa activitate privind cartea, a educaţiei prin lectură – la concurenţă sau nu cu mijloacele moderne, dotarea bibliotecilor şcolare, pregătirea personalului din domeniu, sunt teme care vor fi dezbătute intens în cele două zile ale manifestărilor, 4 şi 5 septembrie.
Claudia Balaban a transmis mesajul Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, iar vecinii ungari au fost reprezentaţi de prof.univ.dr. Barat Hajdu Agnes, vicepreşedinta Asociaţiei Bibliotecarilor Ungari din Budapesta.