Simona VELEA, Olimpius ISTRATE, Iosif MOLDOVANU, Nicolae TODERAȘ
Școala și comunitatea. Dezvoltare prin parteneriat educațional. Ghid metodologic
ISBN: 978-973-7707-55-0
Anul apariției: 2008
Extras din Capitolul I:
Şcoala are un rol important în coagularea resurselor şi în organizarea membrilor unei comunităţi, în formarea opiniilor şi a concepţiei despre lume şi viaţă, în stabilirea standardelor şi a aşteptărilor, a idealurilor şi valorilor umane.
În acelaşi timp, comunitatea are un rol important în educaţia copiilor. „Un copil nu creşte într-o singură casă” spune un proverb african. Un copil creşte şi se formează într-o comunitate, adică într-un grup de oameni care împărtăşesc sau ar putea să împărtăşească anumite valori şi norme – o cultură specifică.
O comunitate oferă sau ar trebui să ofere copilului spaţiul securizat pentru socializare, pentru educaţie şi pentru dezvoltare.
De ce spunem „ar trebui să ofere”? Pentru că, privind în jur, observăm cu uşurinţă că din ce în ce mai puţin se păstrează modelul unei comunităţi autentice în care există norme şi valori recunoscute şi larg împărtăşite, în care valorile transmise de şcoală nu sunt contrazise de contra-valorile apreciate şi promovate de comunitate.