Un articol al unui cunoscut scriitor botoșănean a fost publicat astăzi (22 mai 2014) într-un cotidian de știri online (http://stiri.botosani.ro/stire/69174/OPINII%3A+O+compara%C8%9Bie+greu+de+acceptat%21.html). Este o luare de atitudine față de nocivitatea unor refulări grandomane -scăpate, sigur, într-un moment nepotrivit – însă alimentând la rându-i o continuă o stare de intoxicație media.
Nu-l condamn pe cel ce se crede mai sus de Eminescu, pentru că îmi dau seama că nu e vinovat. Răspunsuri trebuie căutate în maniera în care se face educația și formarea personalității, dar, mai mult, în modul în care comunitatea (de fapt – comunitățile, pentru că facem parte din diverse comunități) sancționează individul, permițând astăzi, din păcate, parvenitismul nu numai al non-valorilor, ci și al anti-valorilor…
Gellu Dorian este îndreptățit, aproape din toate unghiurile de vedere, să-l apere pe Eminescu, dar nu înțeleg avalanșa de comentarii inserate la subsolul materialului publicat, fără, aparent, să aibă o legătură cu ce este important de reținut din îndemnul autorului. Cred, sigur, că în asemenea situații, redacția ar fi trebuit să aibă un rol. Dreptul la opinie e liber, dar cel ce și-o exprimă trebuie să nu se ascundă sub alt nume. In Justiția europeană sunt decizii care obligă pe proprietarii de sit-uri/presa online să nu difuzeze comentariile neadecvate și anonime sau, dacă le postează, să le dezvăluie identitate pentru atragerea răspunderii, dacă va fi cazul (- fiindcă se poate, sunt mijloace!).
Dar, indignarea mea vine, mai degraba, de la fotografia care a fost asociată textului. E un mesaj încifrat, care, după mine, e mai grav decât ceea ce a spus ambițiosul din fotbalul botoșanean. Prim-planul acestei fotografii, într-o asemenea prezentare, umbrește și atacă nepermis imaginea Geniului – Eminescu, din planul secund. Si, culmea, e și trunchiată! Un truc ce acoperă o frunte, luminând o altă frunte! De ce așa? Aceasta decodificare a mesajului transmis prin acest articol stă la îndemâna oricui și ne face să credem că este mai dăunătoare asocierea trucajului respectiv (era bine să se indice și sursa foto) cu textul comentariului, decât remarca suporterului principal al fotbalului botoșănean.
Nu e nevoie de această bălăcăreală, aici și acum, în preajma omagierii și comemorației Marelui Poet!
Deşi Eminescu nu are nevoie să fie apărat, pentru că îi stă pavăză scutul său de GENIU, pe noi ne îndeamnă inima să ne îndărătnicim să nu tăcem. Şi să nu ne temem! Astăzi, toată ţara îl omagiază. Din toate aceste încercări de excludere din fruntea valorilor literare româneşti, Eminescu iese mai înalt, mai măreţ. Aşa că, lângă monumentalitatea lui Eminescu, detractorii vor rămâne ceea ce sunt: nişte pitici, care se vor degrada până la dispariţie, pentru că vor cădea în balta uitării. /Georgeta Ciubotă (*
Nota:
(*
http://www.dacoromania-alba.ro/nr45/eminescu_geniu.htm)